Klantwaardering: 8,3

Pensioen en echtscheiding

Bij een scheiding denken we niet direct aan ons pensioen. Verdeling van bezit, de kinderen, het huis of verhuizen staan meestal bovenaan de agenda. Toch hoort het onderwerp pensioen ook in het rijtje te regelen zaken thuis. Tenzij anders overeengekomen hoort het opgebouwde pensioen verdeeld te worden tussen de partners.

Soorten pensioen

We onderscheiden basispensioen, ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen.

Basispensioen
Het basispensioen wordt ook wel AOW genoemd. Dit is de wettelijk vastgelegde uitkering voor ouderen.

Ouderdomspensioen
Het ouderdomspensioen is het pensioen dat via de wergever of beleggingen wordt opgebouwd, eigelijk hetgeen we meestal bedoelen wanneer we over ‘ons pensioen’ spreken.

Nabestaandenpensioen
Het is mogelijk uw pensioen uit te breiden met een nabestaandenpensioen. Dit kan via de werkgever worden opgebouwd, maar het kan ook een levensverzekering zijn. Wanneer degene die heeft opgebouwd komt te overlijden krijgen de nabestaanden een uitkering.

Bijzonder nabestaandenpensioen

Wanneer u reeds bent gescheiden en uw ex-partner komt te overlijden heeft u nog steeds recht op zijn of haar nabestaandenpensioen, alleen noemen we dat in zo’n situatie een bijzonder nabestaandenpensioen. Hierbij wordt alleen het bedrag uitgekeerd wat is opgebouwd is vóór de scheiding.

Hoe wordt pensioen verdeeld?

Verdeling van het ouderdomspensioen

Een scheiding na 1995
Het basispensioen (AOW) hoeft niet verdeeld te worden, maar wanneer men in gemeenschap van goederen is getrouwd en na 1995 gaat scheiden heeft iedere ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen.

U bent voor 1995 gescheiden
Vóór 1995 golden andere regels, maar wanneer u in gemeenschap van goederen was getrouwd kunt u nog steeds verdeling van ouderdomspensioen aanvragen. Voorwaarden zijn dat er in die periode pensioen is opgebouwd en dat dit nog niet verrekend is. Het is mogelijk dat de rechter een aanvraag verjaard verklaart.

Belangrijk om te vermelden: Wanneer u vóór 1995 bent gehuwd onder huwelijkse voorwaarden waarbij u het pensioen buiten de gemeenschap heeft gehouden zult u vanwege de Wet Verevening Pensioensrechten ouderdomspensioen toch met uw ex-partner moeten delen. Wanneer u hier van af wilt zien kunt u het echscheidingsconvenant laten wijzigen.

Verdeling van het nabestaanden pensioen

Bij een echtscheiding krijgt de ex-partner een deel van het opgebouwde nabestaandenpensioen. Het gaat dan om het deel dat voor de scheiding is opgebouwd. Dit wordt het bijzonder nabestaandenpensioen genoemd. Een eventuele nieuwe partner ontvangt het deel dat is opgebouwd na de scheiding.

Een andere verdeling afspreken
U kunt als scheidende partners een andere verdeling overeenkomen en deze op laten nemen in het scheidingsconvenant. Er kan ook in overleg afstand gedaan worden van pensioensuitkeringen.

Benieuwd hoe het met uw pensioen en echtscheiding zit?

Maak vrijblijvend een afspraak om naar uw situatie te kijken. We geven u deskundig advies.

Karin Copinga

Overzicht en duidelijkheid hebben wat betreft uw financiële situatie. Dat geeft rust en duidelijkheid

Maak een afspraak met mij!

  0592 - 55 94 00
  k.copinga@scheidingskantoor.nl

Hoe wordt Scheidingskantoor gewaardeerd?

Prestaties op basis van 153 klantbeoordelingen

Persoonlijk

8,1

Snelheid

7,9

Deskundigheid

8,4

Duidelijkheid

7,8
Nooit gedacht dat we er samen uit zouden komen..!. Erik
Het blijft een moeilijke periode, maar nu kunnen we wel beide verder. Trees
Bij het Scheidingskantoor voelen ze je echt goed aan. Anja
Bedankt voor de second opinion! We hebben er veel kosten mee bespaard.. Harro
Veel geleerd bij het Scheidingskantoor over de omgang met mijn kinderen. Willeke