Klantwaardering: 8,3

Partneralimentatie

De gedachte achter partneralimentatie is dat we in Nederland ook na het huwelijk financieel voor elkaar zorgen. Partneralimentatie is een veelbesproken onderwerp, verhalen over de te hoge maandelijkse alimentatie kennen we allemaal, evenals het klagen over de veel te lage maandelijkse toelage die wordt ontvangen. In dit artikel leest u er meer over.

Wat is partneralimentatie

Wanneer u over te weinig inkomsten beschikt om van te leven na de scheiding heeft u recht op een maandelijkse financiële bijdrage, ook wel partneralimentatie genoemd, mits uw ex-partner voldoende draagkracht hiervoor heeft. U kunt samen met uw ex-partner afspraken maken over de hoogte, al of niet in samenwerking met een mediator. Wanneer u er niet uitkomt kan de rechter een uitspraak doen over de hoogte van de alimentatie.

Hoe lang?
Wettelijk gelden de volgende termijnen voor partneralimentatie:
– Maximaal 12 jaar voor een huwelijk met kinderen.
– Maximaal 12 jaar voor een huwelijk zonder kinderen wanneer het huwelijk langer duurde dan 5 jaar.
– Net zolang als het huwelijk duurde bij een huwelijk korter dan 5 jaar zonder kinderen.

De alimentatie stopt ook wanneer de ontvangende ex-partner:

– Zelf weer genoeg inkomsten heeft om van te leven.
– Met een ander trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen.
– Overlijdt.

Betalen en ontvangen

U betaalt uw ex-partner alimentatie wanneer hij of zij individueel niet in staat is om na de scheiding financieel voor zichzelf te zorgen. De levensstandaard tijdens het huwelijk wordt meegenomen in de beoordeling van de hoogte van het alimentatiebedrag. Gezinssituaties waarbij er één werkend persoon is en de ander voor de kinderen zorgt zijn een schoolvoorbeeld. Na de scheiding valt degene die thuis voor de kinderen heeft gezorgd financieel in een diep gat. Hij of zij heeft dan recht op partneralimentatie.

Behoefte en draagkracht

Bij het berekenen van de hoogte van alimentatie wordt niet alleen gekeken naar de behoefte, maar ook naar de inkomsten en uitgaven van de betalende partij. In hoeverre is degene die moet betalen in staat een bepaald bedrag te betalen? Wat is de draagkracht van de betalende partij? Hoe lager de draagkracht, hoe lager het te betalen bedrag. De rdaagkracht wordt berekend aan de hand van de zogenaamde Trema-normen.

Een praktijkvoorbeeld
Ellen en Willem scheiden na een huwelijk van 10 jaar. Ze hebben 3 kinderen waar Ellen fulltime voor zorgde. Willem heeft momenteel een goede baan bij een verzekeringsmaatschappij waar hij 3500,- per maand verdient. Ellen heeft na de scheiding recht op alimentatie, dat is duidelijk. Willem is echter ondernemer geweest en zijn bedrijf is failliet gegaan. Hij betaalt nog een forse belastingschuld af waarmee de rechter rekening houdt bij het vaststellen van de draagkracht van Willem. Ook met andere verplichtingen en bijvoorbeeld de woonlasten wordt rekening gehouden. De hoogte van de partneralimentatie die Ellen ontvangt valt hierdoor een stuk lager uit.


Advies

Heeft u vragen over dit onderwerp? Wilt u samen met een deskundige van het Scheidingskantoor uw situatie bekijken? Bel gerust met 0592 559400.

Karin Copinga

Overzicht en duidelijkheid hebben wat betreft uw financiële situatie. Dat geeft rust en duidelijkheid

Maak een afspraak met mij!

  0592 - 55 94 00
  k.copinga@scheidingskantoor.nl

Hoe wordt Scheidingskantoor gewaardeerd?

Prestaties op basis van 153 klantbeoordelingen

Persoonlijk

8,1

Snelheid

7,9

Deskundigheid

8,4

Duidelijkheid

7,8
Nooit gedacht dat we er samen uit zouden komen..!. Erik
Het blijft een moeilijke periode, maar nu kunnen we wel beide verder. Trees
Bij het Scheidingskantoor voelen ze je echt goed aan. Anja
Bedankt voor de second opinion! We hebben er veel kosten mee bespaard.. Harro
Veel geleerd bij het Scheidingskantoor over de omgang met mijn kinderen. Willeke